31 maj 2012

Bästa BBQ-såsen

I morgon drar sommaren i gång på allvar, på sommaren ska man grilla och grillar man ska man ha en schyst sås – typ denna!

Till 1 rejäl sats:
1 liten rödlök, finhackad
2 msk rapsolja
1 dl chilisås av ketchuptyp
0,5 dl HP-sås
0.5 dl äppelcidervinäger
1,5 dl tomatjuice
0,5 dl svartvinbärsgelé
2 msk mörk sirap
2 msk Worcestershiresås
1 tsk Liquid Smoke
2 tsk kanel
2 tsk kakao
1 tsk kryddpeppar
1 tsk rökt paprikapulver alt. ancho-chilipulver
0.5-1 tsk kajennpeppar
salt
Så här gör man: Mjukfräs löken i oljan i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt chilisås, HP-sås, vinäger, tomatjuice, gelé, sirap, Worcestershiresås, Liquid Smoke, kanel, kakao och kryddpeppar. Låt puttra en stund och smaksätt sedan med paprikapulver eller ancho, kajenn och lite salt. Låt såsen sjuda i 15 minuter, låt svalna något och mixa. Serveras kall eller ljummen till grillat kött. Överbliven sås kan förvaras i försluten glasburk i kylen i upp till två veckor!
Det är även gott med ett par vitlöksklyftor tillsammans med rödlöken, för en mer vuxen smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar